aug

Bár a köztudatban csak a "súlyosan fogyatékos" állapotra vonatkozó kedvezményként van jelen a személyi jövedelemadó ez irányú könnyítése, azonban fontos tisztázni, hogy miről is van szó pontosan.

Az az összevonható jövedelemmel rendelkező magánszemély, aki a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt valamelyik BNO kódú betegséggel rendelkezik, és a szükséges orvosi igazolás birtokában van vagy határozattal megállapított rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosult, adó(alap)kedvezményt vehet igénybe.

Érdemes áttekinteni a jogosult betegségek listáját, hiszen könnyen lehet, hogy olyan meglévő állapottal rendelkezünk, amely alapján jogosultak vagyunk a kedvezmény érvényesítésére. Fontos megjegyezni, hogy az állapot fennálltának vizsgálata nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés, a NAV ellenőrzés alkalmával kizárólag azt vizsgálja, hogy érvényes orvosi igazolással (vagy a rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást megállapító határozattal) rendelkezik-e az adózó.

Az igazolás kiállítására a szakorvos, vagy a szakorvosi javaslat alapján a háziorvos jogosult, a kedvezmény visszamenőlegesen is és az éves adóbevallásban is érvényesíthető, így a munkáltató bevonására, tájékoztatására a kedvezmény igénybevételére nincs szükség, csak abban az esetben, ha év közbeni (havi) érvényesítést kérünk.

Havi érvényesítés esetén azt is fontos megjegyezni, hogy a munkáltató részére kizárólag az erről szóló nyilatkozatunkat szükséges átadni, az orvosi igazolás tartalmának megismerésére a munkáltató NEM jogosult, azt csak a NAV revizorának, ilyen irányú megkeresése esetén kell bemutatnunk.

Az elmúlt években is bővült a kedvezményre jogosító betegségek köre, így valóban érdemes áttekinteni a kormányrendeletben szereplő teljes listát, hiszen akár a liszt- vagy laktózérzékenységünk is több tízezer forintos megtakarítást jelenthet számunkra! Többek között, a teljesség igénye nélkül az alábbi esetekben lehetünk jogosultak a kedvezményre: endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák, valamint prosztata- és hererák, hallási fogyatékosság, látási fogyatékosság, mozgásszervi fogyatékosság, elzáródást okozó érbetegségek, súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek, veleszületett enzimopátiák (pl. laktózérzékenység miatt fellépő betegségek), emésztőrendszer betegségei (pl. gastrectomia, gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség)
Amennyiben a Korm. rendelet mellékletében felsorolt BNO kódú betegséggel rendelkezünk, a betegség megléte még önmagában nem jogosít az igénybevételre! Minden esetben szükséges a házi- vagy szakorvosi igazolás a személyi kedvezmény igénybevételéhez az erre rendszeresített formanyomtatványon.

A kedvezmény a felsorolt betegségek esetében a betegség diagnosztizálásának hónapjától az állapot fennállásának a végéig vehető igénybe. Amennyiben korábbi években diagnosztizálták a betegséget, akkor az önellenőrzés lehetősége 5 évre visszamenőleg (jelenleg egészen a 2016-os adóévig) nyitva áll, a kedvezmény visszamenőlegesen is érvényesíthető!

A személyi kedvezmény érvényesítési módja is változott 2021-től. Eddig a személyi kedvezmény a fizetendő adót csökkentette, azonban az idei évtől adóalap kedvezménnyé vált, hasonlóan a családi kedvezményhez. Ez kedvező változás, hiszen a családi kedvezmény érvényesítése előtt számítható a személyi kedvezmény, ez pedig lehetővé teszi azon adózók számára is az érvényesíthetőséget, akik számára ez azért maradt el, mert a családi kedvezmény okán a fizetendő adójuk 0-ra redukálódott, így nem maradt adóerő a személyi kedvezmény érvényesítéséhez. Az idei évtől a kedvezmény adóalap-csökkentő értéke a minimálbér harmada, vagyis 2021-ben 55.800 Ft havonta. Az adóalap csökkentés hatására az adómegtakarítás havi szinten ennek az összegnek a 15%-a, azaz 8.370 Ft, vagyis aki teljes évben jogosult a kedvezményre, annak 100.440 Ft megtakarítás érhető el.

Ha a személyi kedvezménnyel kapcsolatosan kérdés merül fel, esetleg segítséget kérnek tagjaink annak megítélésében, érvényesíthető-e a kedvezmény, az Olajipari Szakszervezet tagjai részére ez ügyben térítésmentesen adótanácsadást biztosít, segít a szükséges nyilatkozat kitöltésében, az esetleges önellenőrzés megvalósításában és a kedvezmény akár utólagos érvényesítésében is. Ilyen irányú igénnyel kapcsolatosan kérjük tagjainkat, keressék fel irodánkat telefonon (06-20/6-111-000) vagy e-mailben (olajipariszakszervezet@mol.hu).