blog-banner-image

TOVÁBBI CIKKEK

post-image
Megjelent a Ténykép novemberi száma
tovább
post-image
Védettséghez köti a Mol a munkavégzést - "nem érjük be 100%-nál kevesebbel!"
tovább
post-image
A Mol Mikulás idén is ajándékkal készül a gyermekeknek!
tovább
post-image
Megfelelő támogatottság a kollektív szerződés feltétele!
tovább
post-image
COVID-19 - a negyedik hullám küszöbén
tovább
post-image
Infláció - a szegények adója?
tovább

APRÓHIRDETÉS

Adjon fel apróhirdetést 2 hét időtartamra ingyen!

ADATLAP KITÖLTÉS ITT!
blog-image
17
szept

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése alapján a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán elindultak a minimálbérrel és a garantált bérminumummal kapcsolatos egyeztetések.


A tájékoztatás szerint "kőbe vésett", hogy a minimálbér bruttó 200 ezer forintra egy lépcsőben emelkedik, melyet a szociális partnerek is elfogadtak. A munkavállalói oldal képviseletében Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke azonban kiemelte: a garantált bérminimumról még nem volt érdemi egyeztetés. A garantált bérminimumról szóló döntéshez feltétlenül szükséges látni, hogy a vállalkozásoknak a kormány milyen támogatásokat ad majd, amennyiben ezek jelentősek lesznek, akkor a garantált bérminimumot a minimálbérrel párhuzamosan egy lépcsőben lehet megemelni.

Az elnök kiemelte, a gazdasági folyamatok elemzése alapján egyértelműen látszik, hogy a gazdaság képes ezeket az emelt béreket előteremteni. Ugyanakkor úgy vélte, hogy bizonyos szektorokban ehhez egyfajta állami beavatkozás is szükséges lehet. A vállalkozói szféra azonban a minimálbérnél elért 20%-os mértéknél óvatosabb emelést szeretne.

Fontos adat, hogy a minimálbéren foglalkoztatottak száma az elmúlt években közel 300 ezer, a garantált bérminimumot keresők száma pedig 800 ezer között alakult. A Liga Szakszervezetek vezetője szerint a minimálbérnek össztársadalmi szinten a minimálbérhez kötött egyéb juttatások szempontjából kiemelt szerepe van.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke aképp nyilatkozott, hogy a garantált bérminimum egylépcsős emelésének a feltétele lehet a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó 5-6 százalékkal történő mérséklése, ennél kisebb mérték esetén a kétlépcsős változatot tartja elfogadhatónak.

Tisztelt Hozzászólók!

A hozzászólások moderálás után kerülnek ki az oldalra!

- szerkesztőség
Még nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!