okt

"A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelhetni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a' hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgotha porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanuk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a' magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!"

Kossuth Lajos

Az aradi vértanúkra való megemlékezés a haláluk napján kezdődött, hiszen a kivégzést követő órákban tömegek vonultak a vesztőhelyre, bezártak az üzletek, szolgáltatók, ezzel is tiszteletüket róva a becstelenül kivégzett tisztek előtt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végső megtorlásaként 1849. október 6-án Arad váránál 13 honvédtisztet és Pesten gróf Batthyányi Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét végezték ki.

E tragikus napon az esztelen bosszúvágy győzedelmeskedett, elfojtották a szabadságért való küzdelmet. A vértanúink halál a szörnyűség mellett üzenetet is hordoz: bátorságot mutat, ösztönzőleg hat a függetlenségért folytatott küzdelemben.

Ma, a magyar nemzet gyásznapján, 172 évvel Haynau szörnyű tettét követően is fontos, hogy megmaradjon a szabadságért való küzdés vágya, legyen akaratunk és erőnk folytatni azt az utat, amelyet az aradi tizenhármak, azaz Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Láhner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József és Lázár Vilmos, a Pesten kivégzett gróf Batthyányi Lajos, az 1849. augusztus 20-án főbelőtt lovag Hruby Gyula őrnagy, az 1849. augusztus 22-én  kivégzett, "első aradi vértanúnak" nevezett Ormai Norbert honvéd ezredes, az 1849. október 25-én véres halálát lelt 15. vértanú, Kazinczy Lajos honvéd ezredes, a várbörtönben meghalt Lenkey János honvéd őrnagy mutattak nekünk. Természetesen nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik szintén életüket adták a szabadságért, a függetlenségért. Tisztelet és köszönet érte!

"Aradi vár, aradi vár, halál völgye,
Híres-neves magyar hősök temetője.
Teremjenek határidon vérvirágok,
Felejthetetlen legyen az ő halálok."