nov

Az előző számban adtunk hírt a Forest-Vill Kft.-nél zajló, munkavállalókat érintő eseményekről, mely szerint sztrájkbizottság létrehozásán gondolkodtak a VD-DUVISZ-nál, mert még 9 hónap elteltével sem volt letárgyalt és aláírt új kollektív szerződés, bizonytalanság jellemezte a MOL-csoportnak dolgozó villamosipari dolgozók helyzetét. Úgy tűnik, a dolgozói segélykiáltás célba ért, kommunikáció kezdődött a felek között.

2021. október 13-án a VD-DUVISZ és a munkáltató képviselői ültek egy asztalhoz és az alábbi témákban tartottak egyeztetést:
•    a MOL szerződés vonatkozó részei
•    Forest-Vill Kft. fél éves eredményei a MOL üzemviteli vonatkozásában
•    Olajipari Szakszervezet honlapján megjelent cikk
•    éves bérfejlesztés
•    jövő évi bérstruktúra kialakításának alapelvei

A Forest-Vill Kft. a csökkentett költségkeretek okán hatékonyság növelésre törekedik és szigorúbb költséggazdálkodás kialakítását tervezi, ami a MOL üzemvitelre vonatkozó személyi jellegű költségekben változás nem eredményez. Mindezek alapján a tervezett juttatások kifizetésében és azok ütemezésében nem várható változás a MOL üzemvitel tekintetében – fogalmazott a két fél.

A felek egyeztettek a többletfeladatokhoz kapcsolódó javadalmazásokról is, mely alapján a TÉR bónusz megfizetése a vállalati eredményektől függetlenül 2021. december 31-ig megtörténik, várható az önkéntes egészségpénztár és önsegélyező pénztár egyszeri 12.473 Ft-os adóvisszatérítésének megváltása is a 2021. január 1-jén már munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A munkáltató a 10, 20, 30 és 40 éves jubileumi munkaviszonyok után járó plusz nyugdíjbefizetésekre is ígéretet tett.

Bér- és szociális megállapodás született a 2021. évre vonatkozó bérfejlesztésekről is. A 2021. január 1-jén már munkaviszonyban lévő munkavállalók 4%-os bruttó alapbérnövekedésben részesülnek teljes évre, visszamenőlegesen is, valamint ígéret született az alapbérből számított pótlékok korrekciójára is. További 0,44%-os bértömeg differenciált elosztásáról is egyezség született, mely a szakmai kompetenciákon alapul.
Az előző számban megjelent cikkben jelzett, SZÉP-kártyára vonatkozó többletkifizetés a munkavállalóknál marad a 2021-es évben.

A következő év elején a teljes keresetek alakulását is felülvizsgálják a felek annak céljából, hogy a kereset legalább inflációkövető legyen.

Az MVM OVIT Zrt.-vel továbbra is vitás 45%-os műszakpótlékokkal kapcsolatosan a munkáltató a bírósági döntés megszületését követően azt magára nézve is kötelezőnek ismeri el. A VD-DUVISZ a műszakpótlék 45%-os szintjére való emelési igényét továbbra is fenntartja.

A bérstruktúra átalakításáról is folyt egyeztetés. Közös megvalósítással dolgoznak ki egy olyan javaslatot, amely hármas célkitűzést valósít meg:
-    A MOL üzemvitelre vonatkozó átlagkereset szintje az átalakítás okán nem csökken
-    a személyi alapbérekbe kerülhetnek beépítésre az egyes juttatási elemek (ez a pótlékok szintjének csökkenését eredményezi)
-    bérszámfejtési szempontból egyszerűbb rendszer kialakítása

A VD-DUVISZ jelezte, hogy "új" Kollektív Szerződés előkészítésében érdekeltek, melynek egyik fontos eleme a bér- és szociális rendszer átalakításában való együttműködés és a közös megegyezés.

A megbeszélés témája is volt az Olajipari Szakszervezet honlapján és a Ténykép című újságban megjelent cikk is. A Forest-Vill Kft. véleménye alapján az interjú számos rosszindulatú megjegyzést tartalmazott, a valóságot meglehetőségen tévesen értelmezte és ezzel elferdítette a teljes igazságot. A Forest-Vill Kft. jelezte, hogy cikkünkre külön nyilatkozatban fog reagálni. A VD-DUVISZ álláspontja alapján a munkavállalói véleményeket megfogalmazó cikkben közöltek nagyobb részt tényszerűnek, míg a cikk egyes elemeit – a megállapodások hiányában – jogos aggálynak tekinti és a nyilvánosság eszközét az érdekérvényesítés egyik eszközének tartja.

Ahogy a Forest-Vill Kft. és a VD-DUVISZ értékelte, a nézeteltérések oka a nem megfelelő kommunikációból eredhet, ezért megállapodtak abban, hogy ezen közösen javítani fognak.

Az Olajipari Szakszervezetnél is úgy gondoljuk, hogy egy munkavállalókat érintő probléma felszínre emelése, a nyilvánosság felé közvetítése az érdekérvényesítés egy szükséges eszköze – mely, az egyeztetés tükrében talán most célba is ért. Egy munkáltató sem teheti meg azt, hogy a feltett kérdéseket figyelmen kívül hagyja, a jogos problémákat véka alá söpri. Mi, a Liga-csoport tagjaként is fontosnak tartjuk a párbeszédeket, az egyeztetéseket, hiszen, ahogy láthatjuk, ez billenti előre a tárgyalásokat, ez segíti a felek érdekeinek közeledését.