Egyeztetés a Forest-Vill Kft. és a VD-DUVISZ között

nov
  • 2021-11-05
  • Sólyom Balázs

Most már második éve "dübörög" a COVID-19 világjárvány, a negyedik hullám felfutását prognosztizálják, melyre a kormányzati kommunikáció szerint az oltás adhat igazi védelmet.

Az Olajipari Szakszervezetnek az oltás felvételével kapcsolatos álláspontja továbbra is az, hogy sem az oltásra, sem az oltás ellen nem buzdítjuk tagjainkat. Nagyon fontos, de személyes ügynek tekintjük azt. Kollégáinkat arra kérjük, hogy alapos (független és szakértői közlésekből történő) tájékozódás után hozzanak felelős döntést az oltakozással kapcsolatban – melyet szakszervezetünk tiszteletben tart.

A munkaadó MOL Nyrt. a hatályos törvényi rendelkezéseket, kiadott kormányrendeletek előírásait betartja, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit ahogy eddig, úgy a jövőben is biztosítja. A szakszervezetek mindent elkövetnek, hogy a védelmi intézkedések mindenkor a hatályos jogszabályok, rendelkezések alapján történjenek, azok munkavállalói jogos érdekeket ne sértsenek. A most bejelentett kormányzati intézkedés alapján az elkövetkező időszak eseményi még kiszámíthatatlanok. Komoly kérdéseket vet fel az intézkedés, mely szerint a munkáltatók dönthetnek arról, hogy az oltatlan munkavállaló felveheti-e a munkát. Bízunk benne, hogy a Mol Nyrt. is felelős döntést hoz.

Jelen cikkünkben három tagunkat is megszólítottuk és kértük véleményüket, álláspontjukat az oltással, a munkáltatói intézkedésekkel kapcsolatosan. A névtelenség megtartása mellett egy, az oltásban megoldást látó személlyel, egy oltottal, de az oltást szkeptikusan fogadóval és egy oltatlan személlyel készítettünk interjút.

-    A világkommunikáció is azt az irányt képviseli, hogy az oltás a megoldás a koronavírus-járványra. Te hogyan látod ezt a kérdést?
(A)    Egyetértek ezzel az elvvel. A múltban sokszor bizonyított, hatékony módszernek tartom a járványok terjedésének a megakadályozására.
(B)    Ha csak az oltás lenne a megoldás közel annyi lenne a beteg ember, mint az oltatlan. Annyi egyéb tényező van, ami befolyásolhatja a fertőzést, a betegség lefolyását. Erről kevesebb szó esik.
(C)    Én úgy látom ezt a kérdést, hogy az oltóanyagok még nem kiforrottak. Hirtelen, mindenféle komolyabb tesztelési, kísérleti fázist kihagyva születtek meg, így ennek az oltásnak a következményei kiszámíthatatlanok.

-    Mi motivált az oltással kapcsolatos döntésed meghozatalában? Az elmúlt időszakban mennyire tartottál ki döntésed mellett?
(A)    Az egyértelmű számomra, hogy a vírust komolyan kell venni. Az oltóanyag rendelkezésre állásáig eltelt időszak megszorításait nehezen viseltem és a gazdaság is megsínylette. Az oltás felvételét nem csak egyéni, hanem társadalmi érdeknek is tekintem.
(B)    Elsősorban a családom motivált. Bennem van az oltás (kettő), amit kivenni nem lehet, nem is tenném. Azonban csak évek múlva mondanám meg, hogy helyes döntés volt-e részemről az oltás felvétele.
(C)    Személyes tapasztalatok motiváltak. A döntésem mellett végig kitartottam - idáig. Az, hogy a jövőben mi lesz, még számomra is kérdés.

-    Hogyan értékeled a munkaadói intézkedéseket, a munkaadód járvánnyal kapcsolatos kommunikációját.
(A)    Az jól látszik, hogy leköveti a kormányzati elvárásokat, előírásokat. A csökkentett munkaidő elrendelés elvét talán el lehetett fogadni, de az érintettek kijelölésénél nagyobb körültekintéssel kellett volna eljárni. A termelés nem állt le, az ott dolgozó fehér galléros állománynak csak többlet feladata lett a védekezés miatt.
(B)    Erőteljes, fondorlatos a munkáltatói eszközpark. Hivatkoznak az egészségvédelemre. A rákkeltő anyagokkal történő munkavégzéssel, az extra stressz terheléssel, a képernyő előtti munkavégzéssel kapcsolatban nem ilyen markáns az intézkedéscsomag. Pl. a 36 órás munkarend kivezetésekor kapott ekkora hangsúlyt az egészségvédelem? A MOL csoportban vannak területek, ahol nem 40 órás munkahét van, hanem kevesebb. Persze nem Magyarországon. Ilyenkor nem mutogatnak külföldre, csak a létszámcsökkentéskor...
(C)    A munkaadó nagyon komolyan veszi a járványügyi intézkedéseket, saját jól felfogott érdeke szerint cselekszik - és nem feltétlen a munkavállalói érdekeket tartja szem előtt. Egy-két intézkedést eltúlzónak tartottam, azonban ezek időközben finomodtak. Érthető a munkáltatói intézkedések célja a folyamatos üzemmenet biztosítása érdekében, egy bizonyos határig ez elfogadható.

-    Mire számítasz az elkövetkező hónap(ok)ban a járványügyi intézkedésekkel, a negyedik hullám felfutásával kapcsolatosan?
(A)    Bízom az országosan elért oltottság adta védelemben, bár ez lehetne magasabb szintű. Azt várom, hogy sem az egyéneket, sem a társadalmat nem érinti olyan súlyosan, mint a harmadik hullám. Talán jobban előtérbe kerülnek az oltatlanok védelmében hozott intézkedések, amit ők elképzelhető, hogy hátrányosnak ítélnek.
(B)    Véleményem szerint az intézkedések le fogják követni az állami intézkedéseket. Ebben is megjelenik a politika (sajnos), pedig egészségügyi kérdés.
(C)    Az, hogy mire számítok, és minek kellene történnie, az két különböző dolog. Jó eséllyel ismét "felfújódik" ez a COVID-lufi, hasonló intézkedésekre számítok, mint eddig, bár talán annyira nem lesz drasztikus, mint az előzőekben. Az, hogy minek kellene történnie, véleményem szerint lassan el kellene felejteni ezt az egészet...

Persze a fenti felmérésünk nem reprezentatív, csupán három tagunk személyes véleménye, azonban jól látszik, hogy számos motiváció mentén megszülethet a döntés. Azonban az fontos, hogy felelősen hozzuk meg ezt!