Egyeztetés a Forest-Vill Kft. és a VD-DUVISZ között

nov

Talán nem lehet elégszer hangsúlyozni a kollektív szerződés szerepét és fontosságát.

Míg a kollektív szerződésben biztosított, és a munkáltató által is elfogadott, az aláírását követően számára kötelezően teljesítendő váló juttatások, munkavállalók részére szerzett jogok biztonságot nyújtanak, addig a kollektív szerződés hatálya nélkül mindezek csupán adhatóak, munkáltatói mérlegelést követően, a munkáltató saját hatáskörében dönthet róluk.

A KSz-t alapvetően kettő részre bontva, beszélhetünk a főszövegről, annak mellékleteiről (DS, KT függelék, munkarend melléklet, stb.) Ezek határozatlan időre kötött dokumentumok. Sok olyan kérdést szabályoznak, melyet az MT nem szabályoz, vagy nem ír elő. Mint pl. a délutáni műszak definíciója, műszakváltásért járó pótszabadság, munkaközi szünet a munkaidő része, karácsonyi jutalom, teljesítmény ösztönző fogalma. A függelékek szabályozzák többek között területekre lebontva a munkarendet, munkaidő beosztást, a felsorolás nem teljes. Lényeges, nehezen forintosítható elemek. Az MT egy sor juttatást vagy nem szabályoz, vagy alacsonyabb mértékben szabályozza, mint a KSz. A kollektív szerződés másik része a határozatlan időre szóló bérmegállapodás. Ez a kompenzációs melléklet tartalmazza többek között az éves bérfejlesztés mértékét.
Nevében is benne van, hogy ez a dokumentum meghatározott időtartamra, általában egy évre szól. Írásunkban nem azt szeretnénk kidomborítani, hogy évek óta nagyon jó a bérfejlesztés mértéke. A bérfejlesztés megfelelő mértékéért, egyre markánsabban kell küzdenünk. Ugyanakkor bemutatva a kollektív szerződés főszövegének nagyon lényeges elemeit, látható az, hogy ezeket is fenn kell tartani, meg kell őrizni. Fenntartásukért időnként ugyanúgy meg kell küzdenünk, mint más juttatási elemekért.

Cikkünk végében található táblázatban a forintosítható elemek összehasonlítására teszünk kísérletet.

A kollektív szerződést a munkáltató és az érdekképviseleti szervezetek (szakszervezetek) kötik, közös megegyezést követően azt megerősítően írják alá a felek. Fontos megjegyezni, hogy a kollektív szerződés létrejöttéhez és érvényben maradásához szakszervezeti reprezentativitás szükséges: az a szakszervezet reprezentatív, amely taglétszáma a dolgozói összlétszám 10%-át eléri. Amennyiben valamennyi, a kollektív szerződést jegyző szakszervezet a reprezentativitását elveszíti, taglétszáma a dolgozói létszám tíz százaléka alá csökken, akkor a kollektív szerződés hatályát veszíti. Természetesen, kollektív szerződés megkötésére ezt követően ismételten sor kerülhet, amennyiben reprezentatív szakszervezet lesz. A kérdés persze az, hogy milyen feltételekkel. A meglévő szerzett jogokat, kialkudott, munkavállalók számára előnyös feltételeket a kollektív szerződés hatályban tartásával lehet biztosítani, egy új kollektív szerződés megkötése esetén a tárgyalási pozíciók nagymértékben romlanak...

Az Olajipari Szakszervezet reprezentativitása ugyan biztosított, hiszen taglétszáma bőven meghaladja a dolgozói létszám 10%-át, azonban az OSZ a jelenleginél is hatékonyabban választhatja ki tárgyalási stratégiáját akkor, ha meghatározó munkavállalói taglétszám áll mögötte. Az Olajipari Szakszervezethez való csatlakozással Te is erősítheted szervezetünk érdekvédelmi törekvéseit!

Honlapunkon (www.olajipariszakszervezet.hu) tájékozódhatsz tevékenységünkről, ugyanitt megtalálod Alapszabályunkat és mindazokat a híreket, melyek segítségével könnyebben eligazodhatsz a munka világában. Természetesen a csatlakozáshoz szükséges információk is elérhetők a portálon. Várunk tagjaink közé!

Mit csinál az Olajipari Szakszervezet?
-    képvisel a kollektív szerződés megkötésnél – ami számodra is fontos elemeket tartalmaz.
-    képviseli tagságát a bér, illetve egyéb juttatások tárgyalásában – tárgyal a megfelelő vezetőkkel a bérek és juttatások mértékéről.
-    tájékoztatja tagjait, véleményt kér – minden olyan utasításokról, szabályzatról is, ami mindenkit érint és segítheti a munkánk megfelelő ellátását.
-    segítséget nyújt a szabálytalanságok feltárásában, kivizsgálásában – érdekünk a szabálytalanságok elkerülése vagy felszámolása.
-    figyeli a munkakörülményeidet, szükség esetén megfelelő helyen jelzi a hiányosságokat.
-    információt kér – ezáltal olyan információhoz juthatsz hozzá, amihez egyébként nem.
-    képvisel – olyan helyzetben is, ahol nem, vagy nem lehetsz egyenrangú tárgyalófél.
-    segít a kiszolgáltatottságon – mert nem csak a főnöknek lehet igaza!
-    felteszi kérdéseidet a megfelelő vezetőnek – akár névtelenséget biztosítva számodra.
-    munkajogászán keresztül véleményezteti a munkaviszonyoddal kapcsolatos dokumentumaidat.
-    többféle segélyezési formát biztosít – a megváltozott életkörülményekben segíti tagjait (betegség, munkaképtelen tagok támogatása, születési-, temetési segély).
-    rendezvénytámogatást biztosít tagjainak – támogatja a kollegák csapatépítő programjait.
-    támogatja a tagok gyermekeinek a beiskolázását – beiskolázását utalvány formájában járulunk hozzá az iskolakezdéshez.
-    támogatja és segíti a közös célok elérését.
-    tagdíjunk változatlanul maximum 1200,- Ft/hó.