Egyeztetés a Forest-Vill Kft. és a VD-DUVISZ között

nov

A nagy magyar tőzsdei cégek a Richtert követően a Mol is úgy döntött, hogy feltételhez köti a munkavégzést. 2022. január 31-ig szükséges a munkavállalóknak igazolni, hogy felvették az oltást vagy más módon szereztek védettséget. A Molnál dolgozó munkatársak közül 200-nál több munkavállalónál mutatták ki a fertőzöttséget (2021. november 16-i adat).

"A MOL Magyarország Krízismenedzsment csapata az elmúlt másfél évben számos intézkedést hozott, hogy megelőzze a vállalaton belüli fertőzési gócpontok kialakulását: rendszeresen teszteltünk, telephelyeinket és irodáinkat fertőtlenítettük, elrendeltük a maszkhasználatot és minden lehetséges módon támogattuk az oltások önkéntes felvételét.

Az elmúlt időszakban folyamatosan vizsgáltuk a rendelkezésre álló védettségi statisztikákat, és hétről hétre kockázatelemzést végeztünk a vállalat védekezési stratégiájáról. Az eddigi tapasztalataink, a szakértői tanácsok és a számok is azt mutatják, hogy a fenntartható védekezés legjobb eszköze az oltás – az átoltottsági adatok pedig azt igazolják, hogy döntő többségünk - 80%-unk – megbízik az oltásban, hiszen felvette a vakcinát. Ez az arány már így is jónak számít, azonban ha munkatársaink egészségéről van szó, nem érjük be a 100%-nál kevesebbel, ezért a MOL Magyarország vezetése – élve a vonatkozó kormányrendeletben adott lehetőséggel – a munkavégzés feltételeként kívánja meghatározni a koronavírus elleni védettséget. A szabály betartására - meghaladva a törvény által biztosított 45 napos határidőt - 2022. január 31-ig biztosít türelmi időt." – osztotta meg Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.
Az Olajipari Szakszervezetnek az oltás felvételével kapcsolatos álláspontja továbbra is az, hogy sem az oltásra, sem az oltás ellen nem buzdítjuk tagjainkat. Nagyon fontos, de személyes ügynek tekintjük azt. Kollégáinkat arra kérjük, hogy alapos (független és szakértői közlésekből történő) tájékozódás után hozzanak felelős döntést az oltakozással kapcsolatban – melyet szakszervezetünk tiszteletben tart. Bár a Mol a kormányrendeletnél enyhébben, nem csak a védőoltás felvételéhez köti, hanem egyéb módon való védettséggel (pl. átesettség igazolása, megfelelő számú antitest stb.) is lehetővé teszi a munkavégzést, a száraz tények mellett nem szabad elmennünk a kérdés személyes jellege mellett sem.

Oltott az oltatlan ellen? Barátból ellenség?
Lassan második éve velünk van a koronavírus-járvány, 2020 márciusa óta "felfordult a világ". Szinte nincs nap, amikor ne jönne velünk szembe a kialakult helyzet, ne találkoznánk hátrányos következményeivel. Ismét teríteken, hogy milyen karácsonyunk lesz, mire számíthatunk az elkövetkező napokban, hetekben – a számok rémisztőek, az emberek egyre inkább belefásultak a helyzetbe. Vállalkozások, családok mentek tönkre a koronavírus miatt, milliókat, millárdokat emésztett fel a vírus elleni harc, mégsem nyugodhatunk meg és lélegezhetünk fel, csak bizakodhatunk.

Azonban egyre többször tapasztaljuk azt, hogy "oltott az oltatlan ellen" fordul, okolja, hibáztatja az oltott az oltást fel nem vett személyt vagy éppen az oltatlan néz rossz szemmel, gúnnyal beoltott sorstársára. Azok az emberek is, akik éveken, évtizedeken keresztül egy műszakban dolgoztak, a vírus előtti időkben már-már "egy családnak" számítottak, most mégis neheztelnek egymásra. A barátok eltávolodnak, a bizalom meging, a megosztottság fokozódik. De mire vezet a bizalomvesztés? Egy-egy műszakban fontos döntések, feltétlen bizalom szükséges a munkatársak között, ez tulajdonképpen alapfeltétele a biztonságos munkavégzésnek. Bár sarkallatos példa, de a "nem szólok hozzád mert oltatlan vagy" hova vezethet? Nem kap meg a munkatársunk egy fontos információt? Veszélybe kerül csak azért, mert – talán általunk nem is ismert okok miatt – nem vette fel az oltást, vagy éppen mert felvette azt?

El kell gondolkodnunk, hogy valóban jó irány-e skatulyázni barátainkat, rokonainkat, sokszor családtagjainkat oltottra és oltatlanra? Ne feledjük, hogy a világtörtélem már nem egyszer igazolta, míg az összefogás eredményt, a megosztottság általában bukást eredményez. Persze a bizonytalanság is felemészti az embert, azonban jelen helyzetben mi maradt számunkra? Remélni azt, hogy hamarosan vége ennek a 20 hónapja tartó rémálomnak, bízva abban, hogy a barát azért lesz barát, mert jól esik vele egy pofa sör a szabadidőben, jót tudunk beszélgetni a bogrács mellett, közös programokon jól érezzük magunkat nem pedig azért lesz ellenségünk, mert ő egy másik "kasztba" tartozik, az oltatlanok vagy éppen az oltottakéba.

A magyar irodalom talán legismertebb és legjelentősebb alakja, Arany János költőnk szavait érdemes megfogadni:
"Nemes önbizalom, de ne az önhittség,
Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék:
Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben."